PROJEKT OGRODU PRZYDOMOWEGO

PROJEKT ZAGOSPODAROWANIA OGRODU POD WARSZAWĄ.

 

rzut-kopia

Głównym założeniem projektu było wkomponowanie istniejących drzew w nowe zagospodarowanie ogrodu. Dzięki temu powstały naturalnie lejące się rabaty, wypełnione takimi roślinami jak: miechunki, paprocie, serduszki, czy bukietowe hortensje. Rabaty dzielą ogród na wiele wnętrz i tworzą dla osób niewtajemniczonych swoisty labirynt.

Jedną z atrakcji ogrodu jest na wpół zamknięta przestrzeń, zakomponowana pod kino letnie. Do schowanej w gąszczu krzewów i traw terenu prowadzi ścieżka z łupka szarogłazowego, zwieńczona czerwonym trejażem (1). W celu podkreślenia naturalnego charakteru ogrodu, zastosowano nawierzchnię poprzerastaną trawą i barwinkiem.

kolaż_1

2-kopia

 

Strefę wejściową- reprezentacyjną (2), stanowi nawierzchnia wykonana z bruku bazaltowego, którego ciemny kolor bez wątpienia współgra z zielenią cisów, rosnących tuż przy płocie. W nawierzchni zastosowano ciekawe oświetlenie skierowane na bruk, zaś na ogrodzeniu zaproponowano czerwony numer posesji.

kolaż_2

2-kopia1
Od strefy wejściowej do wejścia do domu (3), biegnie ścieżka wykonana z tego samego materiału co podjazd- bruku kamiennego. W połowie drogi do domu, w miejscu niewidocznym z ulicy, zaproponowano miejsce, gdzie wśród dużych drzew na czerwonej metalowej ławce możliwy jest odpoczynek. Samo wejście do domu, dość zacienione, okalają z dwóch stron śnieguliczki w odmianie “Amethyst” i “Mother of Pearl” oraz kobierzec z płożącego bluszczu. Symetrycznie, po obu stronach drzwi zaproponowano dwa kinkiety w stylu retro.

kolaż_3

2-kopia2
Dom rozbudowano o ogród zimowy (4), dzięki któremu lato można zatrzymać na dłużej. Punktem centralnym wnętrza jest lampa w kształcie głowy jelenia, powieszona tuż nad zdobną sofą w stylu secesyjnym. W ceramicznych donicach posadzono palmy i monstery.

kolaż_4

2-kopia3

 

Ogród, dzięki zaproponowaniu wielu wnętrz, ma wiele zakamarków. Niektóre z nich zawierają m.in. hamak lub też wygodną huśtawkę.
W celu podkreślenia “labiryntowego” charakteru miejsca, obok huśtawki, na ścianie garażu, zaproponowano lustro ogrodowe. Dzięki takiemu zabiegowi przestrzeń zostaje optycznie powiększona. W celu większej realności doprowadzono do lustra ścieżkę z łupka szarogłazowego.

kolaż_5

 

2-kopia4

PROJEKT OGRODU PRZYDOMOWEGO

Dodatkowe informacje:

Kategoria:
Klient:
PRYWATNY
URL :